Krucha tarta z kremem śmietankowo - jagodowym

0 (0 ocen)

Pyszna krucha tarta z śmietankowo - owocowym kremem. Idealna na podwieczorek.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki tortowej
    10 dag masła lub margaryny
    pół szklanki cukru pudru
    1 jajko
    pół małej łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    330 ml śmietanki kremówki 30 %
    1 szklanka borówek leśnych
    cukier puder do smaku

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    masło lub margaryna do posmarowania foremki
    bułka tarta do posypania foremki
    pół szklanki borówek leśnych do dekoracji
    5 dag białej czekolady do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Krucha tarta z kremem śmietankowo - jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wstawiamy na około 1 godzinę do lodówki do schłodzenia.
    Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i przekładamy do formy na tartę posmarowaną wcześniej masłem lub margaryną i posypaną bułką tartą. Ciasto nakłuwamy widelcem.
  • 2. Następnie tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia ( czas pieczenia tarty zależy od piekarnika ). Upieczone ciasto lekko studzimy i jeszcze ciepłe wyjmujemy z formy, następnie dokładnie studzimy.
  • 3. Krem: Borówki płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładki mus.
    Dobrze schłodzona śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy mus owocowy i cukier do smaku, chwilę ubijamy do połączenia się składników.
  • 4. Na wystudzone ciasto przekładamy krem, następnie dekorujemy borówkami i startą białą czekoladę. Tartę wstawiamy na chwilę do lodówki do schłodzenia.
    Po tym czasie kroimy i podajemy.
    Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników 250ml. Jeżeli chcemy, żeby krem śmietanowo- jagodowy był bardziej sztywny to wtedy trzeba 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić, następnie dodać do kremu i dokładnie ubić. Tartę wtedy należy odstawić do lodówki, żeby śmietanka stężała.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować