Idealne do moczenia w kawie lub alkoholach. Długo można je przechować.
2 godz.
Składniki:
- 250 g mąki typ 00
- 120 g migdałów całych lub orzechów
- 180 g cukru
- 2 jajka
- 100 g roztopionego masła
- skórka z otartej skórki z pomarańczy
- 1 laska wanilii lub cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
Kruche ciasteczka z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Migdały w całości podprażyć na patelni bądź w piekarniku na blaszce do pieczenia. Do miski wsypać wszystkie składniki sypkie, dodać wanilię i skórkę z pomarańczy, wymieszać. Dodać 2 jajka i stopniowo rozpuszczone masło i wyrabiać ciasto, aby było jednolite, na koniec wymieszać z migdałami. Schować do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęciu uformować 3 lub 4 wałki i piec w 200 stopniach przez około 20 minut, do zrumienienia. Wałki kroić w poprzek na małe ciastka i ułożyć na blaszce i włożyć na 5 minut, odwrócić na drugą stronę i powtórzyć czynność. Gotowe zostawić do ostygnięcia.
Komentarze