Kruche ciasteczka z gwiazdką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z solą, cukrem, przetartym przez sitko żółtkiem i skórką cytrynową. Posiekać z masłem, dodać surowe żółtko, sok z cytryny i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godz. Rozwałkować na placek grubości 3 mm. Wykrawać ciastka. W połowie ciastek zrobić dziurkę na dżem małą foremką lub kieliszkiem. Piec w 200 st. przez 10 minut.
2.Na ostygnięte ciastka wyłożyć dżem, po 1 łyżeczce na każde ciastko (jeśli w dżemie są kawałki owoców, miksujemy go). Nakryć ciastkami z „okienkami”, w które też nakładamy po 1 łyżeczce dżemu.
3.Ucieramy składniki lukru, smarujemy nim ciastka. Zostawiamy do zastygnięcia
4.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Nalewamy do rękawa cukierniczego lub szprycy (z końcówką o małej średnicy). Robimy cienkie paseczki na lukrze.
5.Na koniec przyklejamy perełki, lekko dociskając do lukru.
Komentarze