Kruche ciasteczka z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaję posiekane masło, śmietanę, jajko oraz puder. Dodaję kilka kropli aromatu i zagniatam ciasto. W razie potrzeby podsypuję je odrobiną mąki.
Z rozwałkowanego ciasta wycinam szklanką kółeczka, w połowie kółeczek foremkami wycinam różne kształty. Pełne kółeczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. ich boki smaruję roztrzepanym białkiem i na nich układam kółeczka z wyciętymi kształtami. lekko je dociskam, tak by się zlepiły. Górne warstwę ciasteczek smaruję żółtkiem.
Ciastka piekę w temp. 180 , około 20 minut (aż nabiorą złotego koloru). Ciastka studzę i posypuję pudrem.
Galaretkę rozpuszczam w 250 ml wody, kiedy zacznie lekko tężeć, łyżką wlewam galaretkę do dziurek. Zostawiam do ostygnięcia.
Komentarze