Kruche ciasteczka z kurkumą i rodzynkami

4.5 (187 ocen)

  • 40 min

Propozycja na smakowite ciasteczka z dodatkiem kurkumy i rodzynek. Ciasteczka są aromatyczne i kruche, dzięki czemu doskonale sprawdzą się jako mała przekąska do kawy. Dodatek rodzynek sprawia, że każdy kęs dostarcza nam smakowitej dawki bakaliowej słodyczy.

  • 40 min

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki pszennej
    - 0,5 szklanki cukru
    - 80 g rodzynek sułtańskich
    - 110 g masła
    - 2 jajka
    - 1 płaska łyżeczka kurkumy
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    - kilka kropel aromatu migdałowego
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Kruche ciasteczka z kurkumą i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajka oraz kilka kropel aromatu migdałowego i miksujemy wszystkie składniki dla odpowiedniego ich połączenia.
  • 2 2. Do powstałej masy dodajemy mąkę, kurkumę oraz proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Na koniec do ciasta dodajemy posiekane rodzynki sułtańskie i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy je na około 15 minut do zamrażarki.
  • 3 3. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, podsypując je delikatnie mąką i wycinamy kształty za pomocą foremki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4 4. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
  • 5 5. Upieczone ciasteczka studzimy i gotowe! :)

    W tych ciasteczkach naprawdę można się zakochać! Znikają bardzo szybko ;)
    Jeśli jednak chcemy, aby zostały z nami przez kilka dni - przechowujmy je w metalowej puszce.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować