Kruche, bardzo kokosowe małe co nieco do kawy czy herbaty. Przygotowanie takich ciasteczek to świetna zabawa nie tylko dla dzieci.
Składniki:
300 g mąki tortowej
100 g wiórków kokosowych
100 g cukru pudru
50 g drobnego cukru
10 g cukru waniliowego
200 g masła lub margaryny
2 żółtka
4 łyżki śmietany 18% (gęstej)
Marmolada wieloowocowa do przełożenia
Kruche ciasteczka kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, wiórki kokosowe, cukry mieszamy ze sobą. Robimy dołeczek i dokładamy resztę produktów – posiekane masło, śmietanę i żółtka. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy folia spożywczą i chłodzimy w zamrażarce przez 20 minut. Po tym czasie blat obsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości ok. 5 mm. Wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 180*C przez 10 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekładamy marmoladą.
Komentarze