Kruche ciasteczka korzenne

4.47 (174 ocen)

  • 60 min

Kruche ciasteczka korzenne

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na dwie blachy

    masło 200 g
    cukier puder 100 g
    żółtka z 2 jaj
    przyprawa korzenna 2 łyżeczki
    kakao 2 łyżeczki
    cynamon 1 łyżeczka
    mąka pszenna 300 g, plus do podsypania
Wystaw ocenę:

4.47 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Kruche ciasteczka korzenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-18a8its 1. Przygotowanie

    Miękkie masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy partiami wcześniej przesiany cukier puder, żółtka i miksujemy. Wszystkie składniki sypkie mieszamy ze sobą, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Ucieramy do uzyskania kruszonki, następnie przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy chwilę. Ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30-40 minut.
    Przy wałkowaniu stolnicę, wałek i stempel oprószamy każdorazowo mąką. Kawałek ciasta wałkujemy na placek o grubości 3 mm i wykrawamy ciasteczka. Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia z zachowaniem niewielkiego odstępu. Dodatkowo przed pieczeniem można schłodzić ciasteczka. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Pieczemy przez 8 -13 minut lub do zarumienienia się ciasteczek. Studzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnie zamkniętej, metalowej puszce lub szklanym słoiku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też nasz przepis na ciasteczka z kolorowymi cukierkami!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować