Kruche ciasteczka maslane

4.5 (191 ocen)

  • 60 min

robilam je po raz pierwszy,jednak wyszly znakomicie.Kruche,maslane,rozplywajace sie w ustach.Polewy,dekoracje wedlug waszego uznania..polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • na ok 30 sztuk:
    1) 225 miekkiego masla
    2) 80g cukru pudru
    2) 280g-300g zwyklej maki,przesianej(moze byc potrzebne troszke wiecej,w zaleznosci od jak maslo bedzie chlonac make-plus troche do podsypania przy walkowaniu.
    3) 1/4 lyzeczki soli
    4) kilka kropel ekstraktu waniliowego lub 1 cukier waniliowy
    5) ewentualnie do dekoracji-czekoalda,posypka,lukier itp.
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Kruche ciasteczka maslane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1)maslo utrzec mikserem na gladka,puszysta i puchato-blada mase-ok 2min na wysokich obrotach.
    2)dodac ekstrakt waniliowy/cukier waniliowy,cukier puder,sol-ucierac kolejne 2 min,az masa bedzie wyjatkowo puchata.
    3) dodac przesiana make i wymieszac lyzka az ciasto zacznie sie laczyc.kiedy sie polaczy ,bardzo krotko wyrobic reka,tylko tyle aby zrobila sie kulka ciasta.zawinac w folie i odstawic do lodowki na godzine.
    4)po godzinie wyjac ciasto,kawalkami rozwalkowywac i podsypywac maka delikatnie,i wycinac pozadany ksztalt-u mnie szklanka wycielam koleczka.Klasc na blasze,wylozonej papierem do pieczenia, w malych odstepach(nie rozplywaja sie,nie rosna duzo).
    5)po wypelnieniu blaszki,wstawic ja do lodowki na ok 10-15min aby ciastka byly mocno chlodne przed upieczeniem.
    6)piec w nagrzanym piekarniku 180C, 10min(tylko i wylacznie)ciastka maja byc jasne,blond w kolorze,nie brazowe. dac im wystygnac nastepnie dekorowac wedlug uznania:)

Porady

1)pamietaj,zeby nie mieszac ciasta zbyt dlugo,najkrocej jak sie da,to daje tak krucha,maslana strukture ciasteczkom. 2)dobrze schlodz ciasto zanim zaczniesz wycinac ciastka.daj ciastu odpoczac w lodowce. 3)jezeli ciasto po wyjeciu z lodowki jest zbyt twarde,lekko rozrob je w rekach-cieplo dloni sprawi,ze bedzie bardziej plastyczne. 4)schlodz ciastka na blaszcze przed samym upieczeniem. 5)piecz tylko 10min! 6)ja wykorzystalam czekolade,posypki do dekoracji,jednak mozecie uzyc czegokolwiek co wam smakuje:) polecam!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować