Pyszne kruche ciasteczka czekoladowo miodowe w kształcie serduszek to moja propozycja na walentynki, ale nie tylko :) Dodatek czekolady i miodu nadaje im niepowtarzalny smak.
Składniki:
ok. 140 g mąki + trochę do podsypania jeśli jest potrzeba,
60 g masła (powinno być zimne),
ok. 40 g miody płynnego,
ok. 10 g cukru pudru,
4-5 kostek mlecznej czekolady,
1 żółtko,
oraz serduszka z białej czekolady do dekoracji
Kruche ciasteczka serduszka czekoladowo-miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i cukier puder przesiać przez sitko. Masło posiekać na mniejsze kawałki (możemy tez zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Miód jeśli jest w postaci stałej, można go rozpuścić i przestudzić. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Wszystkie składniki wymieszaći zagnieść na gładkie, jednolite ciasto, a następnie włozyć do woreczka lub zawinąć w folię i włożyć do lodówki (przynajmniej na 30 minut).
Schłodzone ciasta rozwałkowywać na grubość, w jakiej chcemy mieć ciasteczka (ok. 3-5mm). Następnie wykroić kształt serca foremką. Na górze ułożyć serduszka z białej czekolady.
Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 7-8 min (aż się lekko zarumienią). Czas pieczenia musimy dostoswać do swojego piekarnika i grubości ciatek. Odsawiamy do wystudzenia. Smacznego!
Komentarze