Kruche ciasteczka stempelkowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasteczka bardzo kruchutkie,rozpływające się w ustach a do tego niesamowicie efektowne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 250 g mąki tortowej
    100 g masła
    1 żółtko
    50 g cukru pudru
    1 łyżka cukru z wanilią
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    szczypta soli

Kruche ciasteczka stempelkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę,wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Posiekać zimne masło,połączyć je z mąką,dodać żółtko,śmietanę i szczyptę soli. Zagnieść ciasto,zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 50 mm,na cieście zrobić wzorek za pomocą stempelka i foremką wycinać ciasteczka. Piec 15 minut w temp. 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy