kruche ciasteczko z porzeczką i bezą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

połączenie kruchego ciasta z kwaśną czerwoną porzeczką i rabarbarem

  • 1 godz. 10 min

Składniki:



  • ciasto kruche :

    mąka 1 szklanka

    masło 60 gram

    żółtko 1 sztuka

    lodowata woda 1 łyżka


    warstwa owocowa :


    czerwona porzeczka 1 szklanka

    rabarbar malinowy pokrojony w drobną kostkę 1 szklanka

    cukier 1/2 szklanki


    dodatkowo:

    beziki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Bezy

Kruche ciasteczko z porzeczką i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto kruche:
    masło siekamy z mąką ,dodajemy żółtko oraz wodę ,szybko zagniatamy ciasto.
  • 2. przygotować 3 okrągłe foremki o średnicy 12 cm.
  • 3. ciasto podzielić na dwie części ,pierwszą wylepiamy dno foremek i podpiekamy 10 minut w 190 stopniach,drugą połowę schować do lodówki
  • 4. owoce podsmażamy na patelni z cukrem uważając aby się nie przypaliły ( można lekko podlać wodą )
    na podpieczony spód układamy warstwę owoców
  • 5. resztę zmrożonego ciasta ścieramy na tarce ,na górę ciasteczek
    pieczemy około 15-20 minut w 170 st.
  • 6. ciasteczka wyjmujemy z piekarnika , po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy bezikami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Beziki Owoce Rabarbar Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować