Kruche ciasto z budyniem i śliwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto bardzo bardzo smaczne, godne polecenia.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg śliwek
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem
    3 szkl mleka
    2 żółtka
    1 całe jajko
    3 szkl mąki
    3/4 szkl cukru pudru
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
    1 kostka margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    skórka otarta z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z budyniem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść mąkę, żółtka, jajko, cukier puder, śmietanę, margarynę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkowaną położyć na spód wysmarowanej tłuszczem blachy. Na ciasto kładziemy połówki śliwek. Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu w 3 szklankach mleka. Gorący budyń wylać na wyłożone na blaszce śliwki. Następnie na wierzch położyć drugą rozwałkowaną część ciasta. Piec 45 minut w temperaturze 160 st C. Po ostygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Porady

Do ciasta można użyć dowolnych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Owoce Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować