Rabarbar i kruszonka to bardzo zgrany duet. Jeśli dodać do tego wiórki kokosowe, efekt jest naprawdę świetny. To słodko-kwaskowe ciasto smakowało każdemu, nawet fanom wyłącznie bardzo słodkich wypieków.
Kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło siekamy na kawałki. Łączymy z pozostałymi składnikami na spód od ciasta, zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy odrobinę zimnej wody. Chłodzimy w lodówce przez minimum 1h.
2. Przygotowujemy kruszonkę: masło siekamy, łączymy z pozostałymi składnikami. Rozcieramy w rękach do momentu powstania charakterystycznych dla kruszonki grudek. Wstawiamy do lodówki.
3.Na patelni podgrzewamy cukier do momentu aż rozpuści się i zbrązowieje. Dodajemy pokrojony w nieduże kawałki rabarbar. Dusimy około 7 minut, do momentu wyparowania wody.
4.Na blaszce (30x20cm) wykładamy cienko schłodzone ciasto. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, do zarumienienia, około 10 minut.
5.Na podpieczone ciasto wykładamy rabarbar, posypujemy kruszonką. Pieczemy (nadal w 180 stopniach) przez około 30 minut.
Komentarze