Kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i kokosową kruszonką

0 (0 ocen)

Rabarbar i kruszonka to bardzo zgrany duet. Jeśli dodać do tego wiórki kokosowe, efekt jest naprawdę świetny. To słodko-kwaskowe ciasto smakowało każdemu, nawet fanom wyłącznie bardzo słodkich wypieków.

Składniki:

  • Spód:
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    130g zimnego masła
    1/4 szklanki cukru
    szczypta soli
    1 jajko L

    Kruszonka:
    1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    100g zimnego masła
    1/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki wiórków kokosowych

    Karmelizowany rabarbar:
    400g rabarbaru
    6 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło siekamy na kawałki. Łączymy z pozostałymi składnikami na spód od ciasta, zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy odrobinę zimnej wody. Chłodzimy w lodówce przez minimum 1h.
  • 2. Przygotowujemy kruszonkę: masło siekamy, łączymy z pozostałymi składnikami. Rozcieramy w rękach do momentu powstania charakterystycznych dla kruszonki grudek. Wstawiamy do lodówki.
  • 3. Na patelni podgrzewamy cukier do momentu aż rozpuści się i zbrązowieje. Dodajemy pokrojony w nieduże kawałki rabarbar. Dusimy około 7 minut, do momentu wyparowania wody.
  • 4. Na blaszce (30x20cm) wykładamy cienko schłodzone ciasto. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, do zarumienienia, około 10 minut.
  • 5. Na podpieczone ciasto wykładamy rabarbar, posypujemy kruszonką. Pieczemy (nadal w 180 stopniach) przez około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować