Kruche ciasto z nadzieniem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Kruche ciasto to pyszne i wykwintne danie.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - zimne masło: 1 szklanka
    - mąka: 2.67 szklanki
    - sól: 1 łyżeczka
    - zimna woda: 5 łyżek
    - rozbełtane jajko: 1 sztuka

    - świeże liście szpinaku: 50 dekagramów
    - pory: 4 sztuki
    - pieczarki: 45 dekagramów
    - czosnek: 2 ząbki
    - tymianek: 3 szczypty
    - sól do smaku: 6 szczypt
    - pieprz świeżo zmielony: 3 szczypty
    - masło klarowane: 3 łyżki

    - ricotta: 25 dekagramów
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - jajka: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kruche ciasto z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce wymieszać mąkę i sól. Używając dużych oczek tarki zetrzeć masło podsypując tarkę mąką. Wylać 5 łyżek wody na mieszaninę i widelcem ugniatać ciasto, aż do uzyskania szorstkiej masy. Następnie wyrobić ciasto rękoma aby miało stałą konsystencję. Ciasto zawinąć szczelnie w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
  • 2. Szpinak dobrze umyć obedrzeć łodygi i podrzeć na duże kawałki. Na rozgrzaną patelnię z łyżką masła dodać szpinak, smażyć aż do zwiędnięcia i odparowania szpinaku. Szpinak doprawić solą i pieprzem.
  • 3. Pory umyć i drobno pokroić. Grzyby umyć i drobno pokroić. Na rozgrzaną patelnię z masłem włożyć pory, pieczarki i smażyć. Po jakimś czasie dodać 2 ząbki rozgniecionego czosnku. Całość doprawić solą, pieprzem, tymiankiem. Pory z grzybami smażyć tak długo aby odparowały z nadmiaru wody.
  • 4. W misce połączyć 2 jajka, ser ricotta i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba.
  • 5. Ciasto podzielić na 2 części. Formę wysmarować tłuszczem. Na podsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto. Jedną część ciasta należy rozwałkować tak aby weszła do formy, objęła boki formy do pieczenia i wyszła trochę poza nią. Rozwałkowane ciasto delikatnie przenieść do formy. Na ciasto wyłożyć połowę mieszaniny sera, na ser wyłożyć połowę szpinaku, na szpinak wyłożyć pieczarki. Na pieczarki wyłożyć pozostały szpinak, na szpinak pieczarki a na sam koniec wyłożyć ser. Drugą połowę rozwałkowanego ciasta położyć na wierzch sera widelcem połączyć krawędzie ciast. Na wierzchu rozciąć kilka linii aby środek mógł parować. Jedno jajko rozbełtać, wysmarować nim wierzch ciasta. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni Celsjusza i upiec na złoty kolor przez 1 godz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować