Kruche ciasto z rabarbarem

4.5 (181 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis ten dostałam od teściowej sąsiadki, a mój mąż za tym ciastem bardzo przepada.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    3 szklanki mąki
    1 kostka masła
    1 szklanka cukru
    2 całe jajka
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1 kg rabarbaru
    BUDYŃ:
    2 budynie waniliowe
    3 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rabarbar na cieście 1. Ciasto:
    Do przesianej mąki dodajemy cukier, proszek do pieczenia, pokrojone masło i 2 całe jajka. Z tych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 2/3 ciasta kładziemy na blachę a pozostałą część wkładamy do zamrażarki. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pokrojony rabarbar wysypujemy na surowe ciasto.

  • Budyń i pozostała część ciasta 2. Budyń:
    W 3 szklankach mleka zagotowujemy 2 budynie waniliowe. Gorący budyń wylewamy na rabarbar i delikatnie rozprowadzamy po całej powierzchni. Ciasto z zamrażarki należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Piec 10 min w 180 C, a później do godziny w 160 C.
    Gdy ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem

Porady

Zamiast rabarbaru mogą być inne owoce np; jabłka, truskawki, wiśnie, śliwki jak również biały twaróg gdzie będziemy mieć wspaniały sernik.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować