Kruche ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do przesianej mąki dodajemy cukier, proszek do pieczenia, pokrojone masło i 2 całe jajka. Z tych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 2/3 ciasta kładziemy na blachę a pozostałą część wkładamy do zamrażarki. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pokrojony rabarbar wysypujemy na surowe ciasto.
2.Budyń:
W 3 szklankach mleka zagotowujemy 2 budynie waniliowe. Gorący budyń wylewamy na rabarbar i delikatnie rozprowadzamy po całej powierzchni. Ciasto z zamrażarki należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Piec 10 min w 180 C, a później do godziny w 160 C.
Gdy ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem
Porady
Zamiast rabarbaru mogą być inne owoce np; jabłka, truskawki, wiśnie, śliwki jak również biały twaróg gdzie będziemy mieć wspaniały sernik.
Komentarze