Kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem

4.5 (148 ocen)

Kwaśny rabarbar,słodki marcepan i bardzo kruche waniliowe ciasto-idealne połączenie.Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu - nie może się nie udać, a efekt przechodzi oczekiwania. Jest bardzo kruche a to za sprawą marcepanu,które chroni ciasto przed nadmierną ilością soku z rabarbaru.

Składniki:

  • Ciasto:
    350 g pszennej mąki (najlepiej krupczatki)
    1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
    150 g cukru
    200 g zimnego masła
    3 duże żółtka
    łyżka pasty waniliowej
    szczypta soli
    Nadzienie:
    1 kg rabarbaru
    200 g marcepanu
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wsypujemy oba rodzaje mąki,dodajemy szczyptę soli i cukier.Następnie dodajemy masło pokrojone na małe kawałki i siekamy wszystko razem.Dodajemy żółtka i pastę z wanilii.Szybko zagniatamy kruche ciasto tak,aby dało się uformować kulę.Ciasto dzielimy na trzy części.Dwie części łączymy razem.Tak podzielone ciasto owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce co najmniej przez godzinę
  • 2. Rabarbar oczyszczamy,myjemy i kroimy na kawałki o długości około 1 cm.Blachę o wymiarach 33x23 wykładamy papierem do pieczenia.Większą częścią ciasta wykładamy dno blachy łącznie z bokami.Na ciasto układamy pokrojony w cienkie plastry marcepan.Na to wykładamy pokrojony rabarbar i zawijamy brzegi ciasta.Na wierzch ścieramy resztę kruchego ciasta.Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180'C na około 30-35 minut.Wierzch ciasta powinien być rumiany.Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia - jeśli Wam się uda :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować