kruche ciasto z rabarbarem i bezą

0 (0 ocen)

Już nie długo będzie rabarbar :)

Składniki:

  • CIASTO:
    • 2 szklanki mąki
    • 0,5 szklanki cukru pudru
    • 3 żółtka
    • 200 g masła/margaryny

    KONFITURA RABARBAROWA:
    • 1,5 kg rabarbaru
    • Cukier (wg smaku)

    BEZA:
    • 3 białka
    • 3/4 szklanki cukru pudru
    • kilka kropel soku z cytryny
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na spód zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta, włożyć do woreczka i schłodzić przez 30 min w lodówce.
  • 2. Rabarbar umyć (nie obierać), pokroić na kawałeczki. Włożyć do garnka, dodać odrobinę wody i pół szklanki cukru. Pogotować aż do uzyskania konfitury, od której nie oddziela się woda (nie może być rzadka). Najpierw zrobi nam się kompot, z którego będzie wygotowywać się woda do uzyskania konfiturki.
  • 3. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wykleić spód i brzegi na wysokość ok. 2-3 cm. Ponakłówać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i podpiec przez 30 min.
  • 4. W tym czasie białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier puder stale ubijając, dodać mąkę i sok i jeszcze raz zmiksować.
    Na podpieczone ciasto położyć konfiturę a na nią wyłożyć bezę i nadać jej fikuśny kształt łyżką. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez ok. 15 minut, aż beza się zezłoci.

Porady

forma 25x25

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować