Idealne połączenie kruchego ciasta, rabarbaru i pianki.
Składniki:
Proporcja na dużą blaszkę około 40x25 cm
Ciasto kruche:
500 gram mąki tortowej
3 jaja
250 g margaryny Kasi
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
5-6 łodyg rabarbaru
3 łyżki cukru
Rabarbar obieram i kroimy na kawałki, po czym posypujemy go cukrem i mieszamy.
Pianka:
5 białek
1 szklanka cukru
szczypta soli.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, pod koniec dodac cukier i chwilę miksować.
Kruche ciasto z rabarbarem i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiać mąkę wraz proszkiem do pieczenia na stolnice. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, oba cukry oraz jajka. Wyrobić dokładnie ciasto. Ciasto uformować w kulę, podzielić na 2 części (w porcjach 2/3 i 1/3 ciasta) i włożyć do zamrażalnika na ok. 30 minut.
Większą część ciasta zetrzeć na grubych oczkach na blaszkę wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Równomiernie rozłożyć.
Ciasto podpiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni przez 12-15 minut.
Chwilę studzimy. Na spód układamy rabarbar. Na to wylewamy pianę. Następnie ścierami na grubuch oczkach pozostałą część ciasta.
Wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. i pieczemy przez około 40-45 minut lub suchego patyczka( zależy od piekarnika).
Studzimy, kroimy po całkowitym wystudzeniu.
Komentarze