Kruche ciasto z rabarbarem i pianką

0 (0 ocen)

Idealne połączenie kruchego ciasta, rabarbaru i pianki.

Składniki:

  • Proporcja na dużą blaszkę około 40x25 cm
    Ciasto kruche:
    500 gram mąki tortowej
    3 jaja
    250 g margaryny Kasi
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Ponadto:
    5-6 łodyg rabarbaru
    3 łyżki cukru
    Rabarbar obieram i kroimy na kawałki, po czym posypujemy go cukrem i mieszamy.

    Pianka:
    5 białek
    1 szklanka cukru
    szczypta soli.
    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, pod koniec dodac cukier i chwilę miksować.

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z rabarbarem i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę wraz proszkiem do pieczenia na stolnice. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, oba cukry oraz jajka. Wyrobić dokładnie ciasto. Ciasto uformować w kulę, podzielić na 2 części (w porcjach 2/3 i 1/3 ciasta) i włożyć do zamrażalnika na ok. 30 minut.
    Większą część ciasta zetrzeć na grubych oczkach na blaszkę wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Równomiernie rozłożyć.
    Ciasto podpiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni przez 12-15 minut.
    Chwilę studzimy. Na spód układamy rabarbar. Na to wylewamy pianę. Następnie ścierami na grubuch oczkach pozostałą część ciasta.
    Wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. i pieczemy przez około 40-45 minut lub suchego patyczka( zależy od piekarnika).
    Studzimy, kroimy po całkowitym wystudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować