Kruche ciasto ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Kruche ciasto z masa sliwkowa-pysznie, szybko i łatwo-polecam do kawki i na deser!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    3 żółtka
    2 szklanki maki pszennej
    1 szklanka maki krupczatki
    1 kostka miękkiego masła
    pół szklanki cukru
    cukier waniliowy
    2 łyzeczki proszku do pieczenia
    6 łyzek smietany ewentualnie gęstego jogurtu naturalnego
    szczypta soli

    Nadzenie śliwkowe:

    1 kg sliwek-u mnie takie jak na zdjeciu-Altana
    3\4 szklanki cukru
    łyzka maki ziemniaczanej
    woda około 50 ml.
    ------------------------------
    cukier puder do oprószenia ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Kruche ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąke przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
    W duzej misce łączyny składniki i wyrabiamy energicznie ciasto do momentu az stanie sie jednolite i nie bedzie kleiło sie do rąk.
    Ciasto dzielimy na dwie częsci.
    Kążdą cześć rozwałkowujemy na kształt blachy do pieczenia.Pierwszą częścia ciasta wyrabiamy wysparowana i opruszona maką forme.

    2.Masa śliwkowa:
    Sliwki drylujemy z pestek , łczymy z cukrem i woda i dusimy przez kwadrans.Część soku który puszczą sliwki łaczymy z mąka ziemniaczana, mieszamy i dokładamy do masy.
    Całosc dusimy jeszcze przez kilka minut.
    Przestudzona i nieco zgęstniałą mase nakładamy na kruche ciasto, przykrywamy druga połowa rozwałkowanego ciasta, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 40-45 minut w nagrzanym do 180 st.piekarniku.
    Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować