1 kg sliwek-u mnie takie jak na zdjeciu-Altana
3\4 szklanki cukru
łyzka maki ziemniaczanej
woda około 50 ml.
------------------------------
cukier puder do oprószenia ciasta
Kruche ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mąke przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
W duzej misce łączyny składniki i wyrabiamy energicznie ciasto do momentu az stanie sie jednolite i nie bedzie kleiło sie do rąk.
Ciasto dzielimy na dwie częsci.
Kążdą cześć rozwałkowujemy na kształt blachy do pieczenia.Pierwszą częścia ciasta wyrabiamy wysparowana i opruszona maką forme.
2.Masa śliwkowa:
Sliwki drylujemy z pestek , łczymy z cukrem i woda i dusimy przez kwadrans.Część soku który puszczą sliwki łaczymy z mąka ziemniaczana, mieszamy i dokładamy do masy.
Całosc dusimy jeszcze przez kilka minut.
Przestudzona i nieco zgęstniałą mase nakładamy na kruche ciasto, przykrywamy druga połowa rozwałkowanego ciasta, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 40-45 minut w nagrzanym do 180 st.piekarniku.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze