Kruche ciasto ze śliwkami i kokosem

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pyszne ciasto przypominające w smaku sernik.

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO;:
    - margaryna: 125 gramów
    - mąka: 1.5 szklanki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - żółtka jajek: 3 sztuki
    MASA śMIETANKOWA::
    - białka: 5 sztuk
    - cukier: 1 szklanka
    - budynie śmietankowe: 2 sztuki
    - wiórki kokosowe: 10 dekagramów
    - śmietana 18%: 800 mililitrów
    DODATKOWO::
    - różowa galaretka: 1 sztuka
    - śliwki węgierki: 15 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kruche ciasto ze śliwkami i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę utrzeć z cukrem na gładki krem, dodać do niego żółtka jajek i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szybko zagnieść gładkie ciasto i schłodzić w lodówce minimum 2 godz
  • 2. Masa śmietankowa:
    Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier i ubijać do uzyskania szklistej białej bezy, do sztywnych białek dodać suchy proszek budyniowy i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać i na koniec dolać śmietanę, wszystko dokładnie wymieszać.
  • kruche ciasto ze śliwkami i kokosem 3. Schłodzonym ciastem wyłożyć dno prostokątnej formy do pieczenia.
    Na cieście ułożyć połówki śliwek i zalać masą śmietankową, następnie wstawić ciasto do piekarnika i około 50 min w temp 180 st.
  • 4. Po upieczeniu dokładnie wystudzić, wierzch ciasta zalać gęstniejącą galaretką rozpuszczoną zgodnie z przepisem na opakowaniu
  • kruche ciasto ze śliwkami i kokosem 5. Ciasto schłodzić w lodówce.
    Przed podaniem pokroić tak, aby w każdej porcji była śliwka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować