Kruche ciasto ze śliwkami i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem na gładki krem, dodać do niego żółtka jajek i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szybko zagnieść gładkie ciasto i schłodzić w lodówce minimum 2 godz
2.Masa śmietankowa:
Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier i ubijać do uzyskania szklistej białej bezy, do sztywnych białek dodać suchy proszek budyniowy i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać i na koniec dolać śmietanę, wszystko dokładnie wymieszać.
3.Schłodzonym ciastem wyłożyć dno prostokątnej formy do pieczenia.
Na cieście ułożyć połówki śliwek i zalać masą śmietankową, następnie wstawić ciasto do piekarnika i około 50 min w temp 180 st.
4.Po upieczeniu dokładnie wystudzić, wierzch ciasta zalać gęstniejącą galaretką rozpuszczoną zgodnie z przepisem na opakowaniu
5.Ciasto schłodzić w lodówce.
Przed podaniem pokroić tak, aby w każdej porcji była śliwka.
Komentarze