Małe słodkości, które każdemu czekoladożercy poprawią humor na długie godziny... W wersji męskiej: gorzka czekoalda i słony karmel, dla Pań - czekolada mleczna i pyszna frużelina wiśniowa.
Kruche czekoladowe serca z wiśniami lub słonym karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do robota kuchennego uruchamiamy program i mieszamy do momentu, aż ciasto zacznie zbijać się w kulę. Wyjmujemy, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Foremki smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wylepiamy nim formy. Zrobiłam 4 serca (pojemność foremek - 300 ml) oraz 12 babeczek w standardowej wielkości foremkach siliconowych. Można zrobić jedną tartę o średnicy 24 cm. Napełnić po połowie frużeliną i karmelem, są na tyle gęste, że to jest możliwe lub też zdecydować się na jeden rodzaj nadzienia i podwoić ilość składników.
Wylepione ciastem foremki wkładamy ponownie do lodówki na 30 minut i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st.C. Nie obciążałam ciasta grochem, nakłułam jedynie spody widelcem. To w zupełności wystarczyło.
2.Frużelina wiśniowa:
Wszystkie składniki umieszczamy w rondelu z grubym dnem, podgrzewamy mieszając do zagotowania. Odstawiamy do wystudzenia.
3.Karmel:
Masło z łyżką wody roztapiamy w rondelku z grubym dnem, wsypujemy cukier i mieszamy do momentu aż się rozpuści i zbrązowieje, dodajemy sól, mieszamy. Wlewamy śmietankę, uważając, aby nie poparzyć się pryskającym karmelem (karmel się zdecydowanie wzburzy :-)) i mieszamy aż masa się połączy, zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. U mnie po wystudzeniu okazało się, że karmel będzie za gęsty, więc postawiłam go z powrotem na pogniu, rogrzałam i dolałam więcej śmietanki. Podane w przepisie proporcje są takie, jak u mnie po dolewce...
4.Polewa czekoladowa
Śmietanki podgrzewamy w oddzielnych naczyniach, dodajemy połamaną na kostki czekoladę, do jednej gorzką, do drugiej mleczną mieszamy do połączenia się składników i jak zacznie tężeć, zalewamy nią serca i babeczki.
5.Upieczone czekoladowe foremki napełniamy karmelem i zalewamy czekoladą, możemy kombinować w zależności od preferencji smakowych. Przechowujemy w lodówce i wyjmujemy kilka minut przez podaniem.
Komentarze