Kruche ciasto babci Gieni

4.5 (157 ocen)

  • 60 min

Przepis na tą pyszną szarlotkę dostałam od babci. Dodatek mąki ziemniaczanej nadaje jej delikatnego smaku.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szkl mąki pszennej
    1 szkl mąki ziemniaczanej
    125 g margaryny
    1 szkl cukru pudru
    3 łyżki śmietany 18%
    1 jajko
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    dodatkowo:
    8-10 jabłek papierówek
    1 łyżeczka cynamonu
    1-2 łyżki bułki tartej
    1-2 łyżki cukru

Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Kruche ciasto Desery

Kruche ciasto babci gieni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki wysypać na stolnicę. Zimną margarynę zetrzeć na tarce, dodać jajko, śmietanę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
  • 2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać delikatnie z cynamonem, cukrem i bułką tartą.
  • 3. Jedną część ciasta wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm. Na niej ułożyć jabłka a na wierz zetrzeć drugą część ciasta. Piec w 180 stopniach około 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować