Kruche babeczki

0 (0 ocen)

Ciasto na te babeczki jest naprawdę kruche i co najważniejsze nie rozsypuje się w czasie wyjmowania z foremek.

Składniki:

  • 34 dag mąki
    3 żółtka
    10 dag masła i 10 margaryny
    10 dag cukru pudru
    2 bite śmietany
    galaretka owoce leśne
    borówki

Kruche babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i cukier puder posiekać z chłodnym masłem i margaryną pokrojonymi na mniejsze kawałki. Wbić żółtka i wszystko razem zagnieść. Ciasto odstawić do lodówki na pół godziny.
    Po tym czasie rozwałkować na 3 mm i wykrajać krążki (na babeczki) lub inne kształty jeśli chcemy zrobić ciasteczka. Krążkami wylepić natłuszczone foremki do babeczek, lub ciasteczka ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w 200 stopniach.
    Masa:
    Rozpuścić galaretkę w 1 szklance przegotowanej wody i odstawić do stężenia . Bitą śmietanę ubić na sztywno dodać do niej tężejącą galaretkę nadal ubijając, gdy składniki się połączą masę wkładać do rękawa do dekoracji i wyłożyć na babeczki następnie na masę ułożyć borówki i babeczki są już gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy