Kruche babeczki nadziewane budyniem

0 (0 ocen)

Babeczki są bardzo pyszne i delikatne. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do popołudniowej kawy lub słodka przekąska na pikniku.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    300g mąki pszennej,
    3 żółtka,
    150g masła lub margaryny,
    50g cukru pudru,
    2 łyżki śmietany 12%.

    Masa budyniowa:
    szklanka mleka,
    3 łyżki mąki krupczatki,
    2 żółtka,
    czubata łyżka cukru,
    3 łyżki masła lub margaryny,
    laska wanilii.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Kruche babeczki nadziewane budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem. Dodać żółtka, masło i śmietanę. Posiekać, po czym zagnieść gładkie, kruche ciasto. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 4mm. Wycinać krążki do wylepienia foremek oraz do przykrycia babeczek na górze. Przykryć je ściereczką i odstawić.
  • 2. W 1/3 szklance mleka rozrobić mąkę i żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrem i masłem oraz nasionami wanilii. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną mąkę. Stale mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Lekko przestudzić.

    Foremki do babeczek (ok. 15sztuk) natłuścić i wysypać cienko bułką tartą. Dno i boki każdej z foremek wylepiać jednym krążkiem ciasta. Nakłuć na dnie widelcem. Nakładać budyń do 3/4 wysokości. Następnie przykryć pozostałymi krążkami ciasta i delikatnie docisnąć brzegi.

    Piec około 20 minut w temp. 180st.

    Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować