Kruche babeczki z budyniem i owocami

4.5 (177 ocen)

  • 30 min

Przepis na małe kruche babeczki z bogatym owocowym wnętrzem.

  • 30 min

Składniki:

  • składniki:
    30 dag mąki
    6 zółtek
    kostka masła
    2 łyżki cukru pudru
    cukier waniliowy
    szczypta soli

    Nadzienie:
    opakowanie budyniu
    mleko do budyniu
    owoce
    bita śmietana
    cukiereczki do ozdoby
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Kruche babeczki

Kruche babeczki z budyniem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać do niej cukier waniliowy i cukier puder oraz szcyptę soli - dokładnie wymieszać łyżką. Na środku mąki zrobić wgłębienie i dodać w nie żółtka. Następnie posiekać masło, dodać do mąki i żółtek. Zagnieść ciasto aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około pół godziny.

  • 2. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować na stolnicy. Foremki na babeczki natłuścić, i wylepić nimi ciasto.Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C około 15 minut, aż babeczki zrobią się złote. Babeczki można nadziewać na przeróżne sposoby.

  • Kruche babeczki z budyniem i owocami 3. Moja wersja nadzienia: do babeczek wlać przestudzony budyń (ugotowany wg przepisu z torebki, ja budyń wymieszałam z musem truskawkowym), dodać dowolne owoce np. (winogrona, truskawki, kiwi), można przyozdobić bita śmietaną oraz musem truskawkowym (zmiksowane truskawki swieże albo mrożone).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować