Kruche babeczki z budyniem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, dodać do niej cukier waniliowy i cukier puder oraz szcyptę soli - dokładnie wymieszać łyżką. Na środku mąki zrobić wgłębienie i dodać w nie żółtka. Następnie posiekać masło, dodać do mąki i żółtek. Zagnieść ciasto aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około pół godziny.
2.Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować na stolnicy. Foremki na babeczki natłuścić, i wylepić nimi ciasto.Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C około 15 minut, aż babeczki zrobią się złote. Babeczki można nadziewać na przeróżne sposoby.
3.Moja wersja nadzienia: do babeczek wlać przestudzony budyń (ugotowany wg przepisu z torebki, ja budyń wymieszałam z musem truskawkowym), dodać dowolne owoce np. (winogrona, truskawki, kiwi), można przyozdobić bita śmietaną oraz musem truskawkowym (zmiksowane truskawki swieże albo mrożone).
Komentarze