Kruche babeczki z budyniem i dżemem

0 (0 ocen)

Szybki i łatwy przepis na pyszne babeczki.

Składniki:

  • 300 g mąki
    100 g masła
    2 łyżki śmietany 18 %
    3 żółtka

    Masa budyniowa:
    1,5 szkl mleka
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru waniliowego
    2 żółtka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche babeczki z budyniem i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania grudek. Kolejno dodajemy cukier puder, żółtka, chwilkę siekamy nożem, a następnie zagniatamy kruche ciasto. Tworzymy kulę i wkładamy ją na godzinę do lodówki.
  • 2. Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką na grubość około 4mm i foremką wykroić krążki z ciasta. Wylepić foremki ciastem i odłożyć po jednym krążku na każdą babeczkę na górę. Wylepione foremki odłożyć w chłodne miejsce i w tym czasie ugotować budyń.
  • 3. Zagotować szklankę mleka z cukrem waniliowym a w reszcie mleka zmiksować żółtka z mąkami. Wlać na gotujące się mleko i zagotować. Gorącym budyniem wypełnić foremki, przykryć odłożonymi krążkami i szczelnie skleić po bokach.
    Na kilka foremek z ciastem wyłożyć dżem
  • 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem około 20-25 minut, aż babeczki się lekko zrumienią. Po upieczeniu pozostawić na około 20 minut w foremkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować