Kruche babeczki z gruszką i orzechami duszonymi w syropie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne kruche babeczki , do tego farsz z gruszki i orzechów zatopionych w syropie alkoholowym.... bita śmietana...... popołudniowa kawka......cóż więcej chcieć do szczęścia? :)

  • 60 min

Składniki:

  • 125 g mąki pszennej
    75 g masła
    4 łyżki cukru pudru
    1 jajko
    2 gruszki
    0,5 szklanki orzechów włoskich
    100 ml orzechówki bądź innego alkoholu smakowego
    2 łyżki cukru
    2 łyżki sosu karmelowego
    lody śmietankowe\bakaliowe lub bita śmietana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche babeczki z gruszką i orzechami duszonymi w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, masło, cukier puder oraz jajko rozdrabniamy siekając nożem (ew można użyć rozdrabniacza), następnie szybko zagniatamy i zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  • Kruche babeczki 2. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok 5 mm, średnicy 7 cm i wykrawamy krążki o średnicy takiej jak foremki na babeczki i wylepiamy je delikatnie.
  • Kruche babeczki 3. Babeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni ok 15 minut (aż lekko się zrumienią), odstawiamy do wystudzenia.
  • Gruszki z orzechami 4. Gruszki obieramy kroimy w kosteczkę. W garnuszku podgrzewamy na wolnym ogniu gruszki, orzechy, orzechówkę i cukier ok 10 minut, na koniec dodajemy sos karmelowy (najlepszy domowy), mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
  • Kruche babeczki z gruszką i orzechami 5. Na ostudzone babeczki nakładamy gruszki z orzechami, lekko polewamy powstałym sosem. Podajemy w towarzystwie bitej śmietany bądź lodów.

Porady

Babeczki wspaniale smakują z lodami lub bitą śmietaną!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować