Kruche babeczki z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne i zdrowe

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    50 gram płatków owsianych
    60 gram mąki żytniej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    25 gram masła
    1 mały banan lub 0,5 dużego
    2 łyżki miodu

    Nadzienie:
    3 jabłka
    1 łyżka masła
    1 łyżka miodu
    Cynamon

    Kruszonka musli:
    1 szklanka płatków owsianych
    0,25 szklanki wiórków kokosowych
    0,5 szklanki migdałów
    Żurawina
    2 łyżki miodu

Kruche babeczki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane zmielić na mąkę i wymieszać z suchymi składnikami. Dodać mokre składniki i szybko wyrobić. Włożyć do lodówki na ok. 20 minut.
  • 2. Masło i miód roztopić na patelni, dodać pokrojone w kostkę jabłka i cynamon. Smażyć aż jabłka zmiękną.
  • 3. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Migdały i żurawinę posiekać, wymieszać z płatkami, wiórkami i miodem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę. Piec około 10 minut do zrumienienia się płatków. W międzyczasie przemieszać łyżką.
  • 4. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepiać foremki. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 7 minut. Dodać nadzienie jabłkowe i piec przez kolejne 8 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać kruszonką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy