Kruche babeczki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki owsiane zmielić na mąkę i wymieszać z suchymi składnikami. Dodać mokre składniki i szybko wyrobić. Włożyć do lodówki na ok. 20 minut.
2.Masło i miód roztopić na patelni, dodać pokrojone w kostkę jabłka i cynamon. Smażyć aż jabłka zmiękną.
3.Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Migdały i żurawinę posiekać, wymieszać z płatkami, wiórkami i miodem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę. Piec około 10 minut do zrumienienia się płatków. W międzyczasie przemieszać łyżką.
4.Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepiać foremki. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 7 minut. Dodać nadzienie jabłkowe i piec przez kolejne 8 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać kruszonką.
Komentarze