Kruche babeczki z kremem budyniowym i owocami

4.46 (148 ocen)

Delikatne waniliowe nadzienie budyniowe idealnie współgra z kruchym ciastem. Owoce można dobrać według własnego uznania. Latem mogą to być maliny, jagody, truskawki, jesienią natomiast śliwki, brzoskwinie z puszki czy też figi. Z podanych składników wychodzi około 24 babeczek o górnej średnicy 6cm.

Składniki:

  • Kruche ciasto

    250g mąki tortowej
    125g zimnego masła
    6 łyżek drobnego cukru
    1 zimne jajko

    Krem budyniowy

    1 1/2 szklanki mleka
    2 żółtka
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru
    ziarna z 1/2 laski wanilii
    135g śmietanki kremówki

    Dodatkowo

    wybrane owoce
Wystaw ocenę:

4.46 (148 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Kruche babeczki z kremem budyniowym i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę.
  • 2. Dodać masło pokrojone w małe kosteczki, cukier i jajko. Przesiekać składniki nożem aż ciasto będzie miało formę drobnych grudek.
  • 3. Zagnieść szybko ciasto, owinąć w folię spożywczą lub papier do pieczenia i włożyć do zamrażalnika na około 30 minut.
  • 4. Foremki wysmarować CIENKO masłem. Piekarnik rozgrzać do 200°C.
  • 5. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 4-5mm. Wycinać kółka odrobinę większe niż górna średnica foremek.
  • 6. Foremki wyłożyć ciastem, docisnąć lekko brzegi, nakłuć widelcem.
  • 7. Piec przez 15-20 minut. Ciasto powinno być lekko przyrumienione.
  • 8. Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać chwilkę aż babeczki lekko ostygną, następnie wyciągnąć je z foremek i przełożyć na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
  • 9. W międzyczasie przygotować krem. Szklankę mleka zagotować z cukrem i wanilią.Pozostałe mleko zmiksować z żółtkami, mąką ziemniaczaną i mąką pszenną. Dodać do gotującego się mleka i intensywnie mieszać aż masa nabierze konsystencji budyniu. Odstawić do wystygnięcia. Powierzchnię gorącego budyniu należy przykryć folią, żeby nie powstała skorupa.
  • 10. Śmietankę ubić i połączyć z wystudzonym budyniem.
  • 11. Do każdej babeczki nałożyć 1-2 łyżeczki kremu. Na krem wyłożyć owoce. Można posypać jeszcze cukrem pudrem przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Owoce Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować