Kruche babeczki z kremem budyniowym i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysypać mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wbić żółtko. Cisto zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić ok. 2 godz. w lodówce. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną schować do lodówki, drugą rozwałkować podsypując mąką. Szklanką nieco większą niż średnica foremek na babeczki wycinać kółka. Położyć na foremce, a następnie ostrożnie wcisnąć do środka. Palcami docisnąć do brzegów foremki,a drugą foremką ucisnąć lekko ciasto. Nakłuć widelcem dno. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
2.Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec przez około 15 minut. Po upieczeniu delikatnie wyjąć z foremek odwracając je do góry. Ostawić do całkowitego przestudzenia.
3.Krem : budyń ugotować w mniejszej ilości mleka niż jest podane na opakowaniu. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo zimny budyń i sok z cytryny. Tak przygotowanym kremem smarować babeczki i dowolnie porozkładać umyte, pokrojone na mniejsze kawałki owoce. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance wody. Gdy stężeje posmarować babeczki i wstawić do lodówki na min 2-3 godz. Smacznego!
Komentarze