Kruche babeczki z kremem mascarpone i malinami

4.48 (164 ocen)

  • 60 min

Ten prosty deser jest szczególnie skierowany do osób lubiących kontrastujące zestawienia smaków. Kruche kakaowe ciasto podkreśla lekkość i delikatność kremu, a aromatyczne maliny sprawiają, że nawet najwybredniejsze osoby sięgają po dokładkę.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 250 g mąki tortowej
    -150g margaryny
    -2 żółtka
    -3 łyżki cukru pudru
    -łyżka kakao

    Krem:
    -250 g serka Mascarpone
    -200 g śmietanki kremówki
    -żółtko
    -3 łyżki cukru pudru
    -łyżeczka żelatyny

    Świeże maliny do dekoracji.

Wystaw ocenę:

4.48 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem

Kruche babeczki z kremem mascarpone i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z przygotowanych składników wyrobić ciasto, a następnie podzielić na małe porcje i oblepić nimi foremki do pieczenia. Nakłuć spody ciasta widelcem, żeby nie urosło w czasie pieczenia. Piec w 180 st. przez 15-20min.
  • 2. Krem:
    Rozpuścić łyżeczkę żelatyny, a następnie ubić śmietankę kremówkę i dodać przestudzoną żelatynę. Następnie ubić żółtko z cukrem, dodać serek Mascarpone i na koniec wcześniej przygotowaną ubitą śmietankę.
  • 3. Przestudzone kruche babeczki wypełnić kremem i ułożyć świeże maliny.

Porady

Przy przygotowaniu kremu należy pamiętać aby dodawać ubitą śmietankę do kremu Mascarpone, delikatnie mieszając, a nie odwrotnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować