Kruche babeczki z kremem śmietanowym i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Piękny i smaczny deser do kawy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • zestaw b

    a)składniki podstawowe z zestawu
    200 g mąki
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    1 szkl śmietany 30%
    1/2 szkl rodzynek
    b)składnik podstawowy dodatkowy
    100 g masła
    c)składniki robocze
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżka cukru pudru
    d)dekoracja
    płatki migdałowe

Kruche babeczki z kremem śmietanowym i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto,wkładamy je do woreczka foliowego i do lodówki na min. 30 minut.Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki,chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy.Foremkami do babeczek wycinamy kształt a następnie wnętrze foremki wylepiamy ciastem.Robimy tak z całym ciastem.Układamy oremki na dużej blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.Jescze gorące korpusy wyjmujemy z foremek(wystarczy przekręcić foremkę do góry a korpus sam "wypadnie".Chłodzimy babeczki.Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywno,dodajemy połowę rodzynek i mieszamy.Do rękawa cukierniczego nakładamy śmietanę i wyciskamy na wystudzone babeczki.Resztę rodzynek układamy na górze babeczek.Posypujemy płatkami migdałowymi.Podajemy od razu-wtedy są najlepsze.Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy