Mój pomysł na usidlenie serca ukochanego to kruche babeczki z masą krówkową i prażonymi jabłkami. Pachną cudownie, słodycz masy przełamana kwaskowatą nutą jabłek po prostu zniewala kubki smakowe.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
CIASTO::
- mąka krupczatka: 90 gramów
- masło: 45 gramów
- cukier puder: 30 gramów
- żółtko (ugotowane na twardo): 1 sztuka
- zimna woda: 1 łyżeczka
PRAżONE JABłKA::
- jabłka (średnie lub duże/szara reneta): 2 sztuki
- cukier muscovado: 3 łyżki
- ekstrakt z wanilii: 1 łyżka
- sok z cytryny: 1 łyżka
- cynamon (mielony): 1 łyżeczka
- woda: 4 łyżki
DODATKI::
- masa krówkowa (kakaowa lub orzechowa): 100 gramów
- masło (do wysmarowania foremek): 1 łyżka
- czekoladowe ażurki (do dekoracji): 10 sztuk
Kruche babeczki z masą krówkową i prażonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę, dodać cynamon, cukier, sok z cytryny i ekstrakt z wanilii, wymieszać, przełożyć do garnka z grubym dnem, wlać wodę, dusić na średnim ogniu 8-10 minut cały czas mieszając. Ewentualnie odlać nadmiar soku.
2.Cukier puder i mąkę przesiać przez sito. Połączyć z kawałkami zimnego masła, siekając nożem. Dodać żółtko i wodę. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 20 minut.
3.Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C.
4.Foremki do babeczek wysmarować masłem. Ciasto wyjąć z lodówki podzielić na 2 części, każdą z nich rozwałkować na grubość 5 mm, nawinąć na wałek i nałożyć na foremki. Ciastem wykleić dno i boki foremek, docisnąć palcami, nadmiar ciasta odciąć nożem.Ponakłuwać widelcem. Piec 12 minut w temp. 180 stopni C. Temperaturę piekarnika obniżyć do 160 stopni C.
5.Na podpieczone kruche ciasto wyłożyć porcje masy krówkowej oraz prażonych jabłek.Piec 10-12 minut.
6.Babeczki ostudzić, udekorować kawałkami czekolady lub ozdobnymi czekoladowymi ażurkami.
Komentarze