Kruche babeczki z masą krówkową i prażonymi jabłkami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Mój pomysł na usidlenie serca ukochanego to kruche babeczki z masą krówkową i prażonymi jabłkami. Pachną cudownie, słodycz masy przełamana kwaskowatą nutą jabłek po prostu zniewala kubki smakowe.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka krupczatka: 90 gramów
    - masło: 45 gramów
    - cukier puder: 30 gramów
    - żółtko (ugotowane na twardo): 1 sztuka
    - zimna woda: 1 łyżeczka
    PRAżONE JABłKA::
    - jabłka (średnie lub duże/szara reneta): 2 sztuki
    - cukier muscovado: 3 łyżki
    - ekstrakt z wanilii: 1 łyżka
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - cynamon (mielony): 1 łyżeczka
    - woda: 4 łyżki
    DODATKI::
    - masa krówkowa (kakaowa lub orzechowa): 100 gramów
    - masło (do wysmarowania foremek): 1 łyżka
    - czekoladowe ażurki (do dekoracji): 10 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche babeczki z masą krówkową i prażonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę, dodać cynamon, cukier, sok z cytryny i ekstrakt z wanilii, wymieszać, przełożyć do garnka z grubym dnem, wlać wodę, dusić na średnim ogniu 8-10 minut cały czas mieszając. Ewentualnie odlać nadmiar soku.
  • 2. Cukier puder i mąkę przesiać przez sito. Połączyć z kawałkami zimnego masła, siekając nożem. Dodać żółtko i wodę. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 20 minut.
  • 3. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C.
  • 4. Foremki do babeczek wysmarować masłem. Ciasto wyjąć z lodówki podzielić na 2 części, każdą z nich rozwałkować na grubość 5 mm, nawinąć na wałek i nałożyć na foremki. Ciastem wykleić dno i boki foremek, docisnąć palcami, nadmiar ciasta odciąć nożem.Ponakłuwać widelcem. Piec 12 minut w temp. 180 stopni C. Temperaturę piekarnika obniżyć do 160 stopni C.
  • 5. Na podpieczone kruche ciasto wyłożyć porcje masy krówkowej oraz prażonych jabłek.Piec 10-12 minut.
  • słodko-kwaskowate babeczki 6. Babeczki ostudzić, udekorować kawałkami czekolady lub ozdobnymi czekoladowymi ażurkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier muscovado Jabłka Masa krówkowa Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować