Kruche babeczki z mascarpone i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Moje ulubione babeczki

  • 60 min

Składniki:

  • na 20 babeczek:

    na kruche ciasto:

    250 g mąki,
    3 łyżki cukru pudru,
    łyżeczka cukru waniliowego
    125 g zimnego masła,
    żółtko
    50–60 ml zimnej wody

    nadzienie:
    250 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%),
    250 g mascarpone,
    cukier puder (do smaku)
    20 truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche babeczki z mascarpone i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i masło posiekać nożem, aż masło będzie w drobnych kawałeczkach. Dodać żółtko i tyle wody, by móc zagnieść ciasto w kulę. Owinąć folią, schować do lodówki na 30 minut lub dłużej. Po schłodzeniu rozwałkować na ok. 4 mm (warto robić to między foliami) i wykrawać foremkami odpowiednią ilość ciasta do każdej babeczki. Wyklejać foremki, nakłuć ciasto widelcem i wstawić na kolejne 30 minut do lodówki. Piec w 200 stopniach ok. 15 minut. Po wystudzeniu babeczki łatwo wyskakują z foremek.

    Ubić schłodzoną śmietankę. Gdy będzie prawie sztywna, dodawać stopniowo cukier puder. W drugiej misce ubić serek - ma stać się bardziej puszysty. Obie masy połączyć krótko mikserem. Do każdej babeczki nakładać krem z serka i śmietanki, nałożyć truskawki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować