Kruche babeczki z maślanym kemem i malinami

0 (0 ocen)

Pyszne babeczki umilą nam letnie popołudnie. Są idealne na zabawę dla dzieci:) Można użyć dowolnych owoców.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    300 g mąki krupczatki,
    100g margaryny,
    100g cukru pudru,
    2 łyżki cukru waniliowego,
    jajko.

    Krem maślany:
    3 żółtka,
    czubata szklanka cukru,
    szklanka mleka,
    150g margaryny,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    laska wanilii,
    350g świeżych malin.

Kruche babeczki z maślanym kemem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowe babeckzi 1. Mąkę szybko zagnieść z zimną margaryną, cukrami i jajkiem. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Foremki na babeczki lekko natłuścić i oprószyć odrobiną bułki tartej. Następnie dno oraz boki foremek wylepić ciastem. Dno nakłuć widelcem. Piec około 15-20 minut w temp. 180st. Ostudzić.
  • 2. Żółtka utrzeć z 1/4 szklanki mleka oraz cukrem i mąką do białości. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobione żółtka. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Przestudzić. Margarynę utrzeć na puch z nasionami wanilii oraz cukrem. Stale ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Masą napełniać babeczki, udekorować malinami i miętą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy