Kruche babeczki z pieczarkami i serem

4.42 (175 ocen)

Pyszne babeczki podane na ciepło. Są świetne np. do barszczu.

Składniki:


  • Kruche babeczki:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki krupczatki
    250g margaryny
    3 żółtka
    1 łyżeczka soli

    Farsz:
    500g pieczarek
    2 cebule
    200g żółtego sera
    sól, pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.42 (175 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kruche babeczki z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki, smażymy do odparowania wody, doprawiamy solą i pieprzem.

  • 2. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Schładzamy w lodówce około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawamy koła trochę większe od średnicy foremki. Ciastem wyklejamy wysmarowane margaryną foremki. Każdą babeczkę nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru.
  • 3. Po tym czasie babeczki wyciągamy, napełniamy pieczarkami, posypujemy startym żółtym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika, tylko do rozpuszczenia sera. Podajemy na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować