Kruche babeczki z serowym wnętrzem i owocami pod bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto :
Mąkę przesiewamy z solą i cukrem pudrem . Łączymy za pomocą noża siekając z zimnym masłem pokrojonym w kostkę . Dodajemy żółtka i zagniatamy . Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut .
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na około mniej niż 1 cm , wykrawamy koła i wypełniamy foremki do babeczek . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni , przez 15 minut do zarumienienia .
Masa serowa :
Twaróg blendujemy ze śmietaną lub jogurtem .
Dodajemy pozostałe składniki oprócz śmietany kremówki i miksujemy .
Śmietanę ubijamy i łączymy z masą serową .
Babeczki wypełniamy masą serową , dekorujemy owocami i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut aby się ścięły .
Beza :
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Dodajemy po łyżce cukru , miksując na wysokich obrotach aż cukier rozpuści się w białkach ( sprawdzamy rozcierając między palcami odrobinę masy ).
Nakładamy na babeczki łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego .
Babeczki ponownie wkładamy do piekarnika na 10-15 minut aż bezy sie ładnie zarumienią .
Smacznego ! :)
Komentarze