Kruche bakaliowe z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Zdrowe jedzenie nie musi być nudne i pełne wyrzeczeń! :) Wystarczy np dodać trochę orzechów, ulubionych bakalii czy też nawet gorzkiej czekolady, aby otrzymać smaczną i jednoczeście zdrowszą przekąskę. :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 jajka
    150 g masła
    300 g mąki pełnoziarnistej
    70 g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki płatków owsianych
    100 g rodzynek
    100 g orzechów włoskich lub laskowych
    50 g słonecznika
    50 g czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Kruche bakaliowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do małej miseczki wsyp płatki owsiane, słonecznik oraz rodzynki, całość zalej gorącą wodą, tak aby zaryła bakalie i odstaw na ok 15 min aż płatki owsiane zmiękną i wchłoną cały płyn. Orzechy posiekaj, ale niezbyt drobno, a czekoladę pokrój w drobną kostkę.
  • 2. W osobnej misce utrzyj masło do białości, następnie ciągle mieszając dodaj cukier oraz jajka. Na koniec wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie najpierw wyłączonym mikserem, a następnie na wolnych obrotach wymieszaj całe ciasto. Pod koniec dodaj namoczone bakalie, orzechy oraz czekoladę.
  • 3. Gotowe ciasto przełóż do lodówki na ok 1h. Po tym czasie łyżką (ja użyłam gałki do lodów :) ) bądź zwilżonymi dłońmi formuj małe ciasteczka, przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i upiecz w nagrzanym do 180C piekarniku przez ok 20-25 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Czekolada Orzechy Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować