Kruche grzybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagnieść, rozwałkować. Foremki na babeczki posmarować z zewnątrz rozpuszczonym masłem. Szklanką wyciąć 17 krążków i nakleić je na foremki. 17 krążków wyciąć foremką na babeczki i w środku każdego krążka wyciąć dziurkę. Resztę ciasta pokroić na 17 trójkątów, każdy posmarować powidłami i zwinąć.
2.Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Upieczone części grzybków ostudzić.
3.Przygotować polewę. Cukier i mleko podgrzać, ale nie gotować, dodać margarynę rozpuścić, zdjąć z gazu, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Czapeczki grzybków posmarować polewą. Schłodzić.
4.Jajka roztrzepać z cukrami i mąkami i rozprowadzić połową szklanki mleka. Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać jajka i mieszać do zgęstnienia masy. Gotować przez 2-3 minuty. Budyń wystudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce budyń, na koniec wlać spirytus.
5.Do czapeczek nakładać masę, przykrywać krążkami i do dziurek włożyć nóżki. Każdą nóżkę zanurzyć w roztrzepanym białku i wiórkach. Całość schłodzić.
Komentarze