kruche koperty z jabłkiem

4.47 (210 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne kruche ciasteczka, w w strukturze przypominające półfrancuskie, banalnie łatwe do zrobienia

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 pełne szklanki mąki pszennej
    2 żółtka
    200 ml śmietany kwaśnej, gęstej
    200 gram masła
    3 kopiaste łyżki cukru
    1 kopiasta łyżeczka cukru waniliowego
    5 jabłek + cynamon (opcjonalnie, użyłam cukru cynamonowego własnej roboty, przepis na blogu)
    rozbełtane białko do posmarowania złączeń kopert (nie rozkleją nam się)
Wystaw ocenę:

4.47 (210 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Kruche koperty z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę siekamy z masłem, dodajemy cukry, żółtka, śmietanę, sól i zagniatamy kruche ciasto, wkładamy je na 60 minut do lodówki.

    Jabłka kroimy na grubsze plastry, zasypujemy cynamonem, jeśli są kwaśne możemy dodać odrobinę cukru, ale nie za dużo.

    Z porządnie schłodzonego ciasta wałkujemy placek o grubości 0,5 cm, dzielimy go na kwadraciki o boku około 6 cm. Na środku każdego kładziemy cząstki jabłek, sklejamy przeciwległe rogi kwadratu, tak, by tworzyły kopertę.

    Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, złączenia dociskamy i smarujemy białkiem (tylko miejsca złączeń, a nie całe koperty). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni, do uzyskania złotego koloru, jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem.

    Z podanych proporcji wyszły mi 2 blachy ciasteczek, poukładanych w odstępach 3 cm.

Porady

Uwaga: do ciasta nie dodajemy proszku do pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować