Pyszne i bardzo szybko znikające kruche ciasteczka w kształcie grzybków. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki:
200 g mąki pszennej
150 g mąki pełnoziarnistej
250 g miękkiej margaryny lub masła
150 g cukru
30 g mocnego kakao jeśli nie jest za mocne można dać więcej
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
Kruche kakaowe grzybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło lub margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka oraz śmietanę. Następnie wsypujemy przesiane kakao. Gdy połączy się ono z masą maślaną stopniowo dodajemy pozostałe sypkie składniki. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blat i szybko zarabiamy.
Wstawiamy na godzinę do lodówki, by się schłodziło.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3 mm i wykrawamy ciasteczka.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp. 180 st. przez około 15 minut.
Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek oraz od tego jak grubo rozwałkowaliśmy ciasto.
Komentarze