Kruche kwiatuszki maślane

5 (151 ocen)

  • 40 min

Bardzo smaczne maślane ciasteczka do porannej kawy.

  • 40 min

Składniki:

  • 25 dkg mąki
    2 żółtka
    1/2 kostki masła
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    powidła śliwkowe
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche kwiatuszki maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy ciasto 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukry, sól, proszek do pieczenia oraz masło. Dokładnie łączymy składniki. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 50 minut.
  • formujemy kwiatuszki 2. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką, literatką oraz kieliszkiem krążki różnej wielkości. Z krążków formujemy kwiatuszki (różyczki, gerbery). Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem. Na środku każdego ciastka sztrzykawką nakładamy porcję powideł. Ciasta smarujemy rozmąconym białkiem. Pieczemy 30 minunt w temp. 160 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować