Kruche ciasto jabłkowo - morelowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z żółtek, mąki krupczatki, cukru, masła oraz proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 30 minut.
Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, następnie wyjąć z lodówki schłodzone ciasto ( podzielić je na dwie nierówne części . Większą częścią ciasta wyłożyć blaszkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i podpiec na złoty kolor przez około 10 - 15 minut.
Po tym czasie wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika. Posypać je bułką tartą.
Przygotować jabłka:
Obrać je ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do nich cynamon i troszkę cukru. Dokładnie je wymieszać. Wyłożyć masę na podpieczony spód ciasta.
Następnie ubić pianę z białek na sztywno, dodać do piany budyń waniliowy i dokładnie zmiksować na jednolitą całość. Wyłożyć pianę z budyniem na masę jabłkową.
Na pianę kładziemy odsączone z soku połówki moreli z puszki.
Na morele skubiemy pozostałe ciasto z lodówki. Można też zetrzeć je na tarce ( tutaj jest już dowolność ).
Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy przez około 35 - 40 minut, aż ciasto nabierze rumianych kolorów.
Po upieczeniu sprawdzamy drewnianym patyczkiem.
Po wystudzeniu ciasta posypujemy je cukrem pudrem.
Komentarze