Kruche ciasto jabłkowo - morelowe

0 (0 ocen)

Kruche ciasto, które można piec z różnymi owocami. W smaku jest bardzo dobre.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
    1/2 szklanki cukru kryształu
    200 g masła
    2 jajka
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 jabłka
    2 łyżeczki cynamonu
    morele z puszki
    1 torebka budyniu waniliowego
    bułka tarta
    cukier puder od oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kruche ciasto jabłkowo - morelowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z żółtek, mąki krupczatki, cukru, masła oraz proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 30 minut.

    Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, następnie wyjąć z lodówki schłodzone ciasto ( podzielić je na dwie nierówne części . Większą częścią ciasta wyłożyć blaszkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i podpiec na złoty kolor przez około 10 - 15 minut.

    Po tym czasie wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika. Posypać je bułką tartą.

    Przygotować jabłka:
    Obrać je ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do nich cynamon i troszkę cukru. Dokładnie je wymieszać. Wyłożyć masę na podpieczony spód ciasta.

    Następnie ubić pianę z białek na sztywno, dodać do piany budyń waniliowy i dokładnie zmiksować na jednolitą całość. Wyłożyć pianę z budyniem na masę jabłkową.

    Na pianę kładziemy odsączone z soku połówki moreli z puszki.

    Na morele skubiemy pozostałe ciasto z lodówki. Można też zetrzeć je na tarce ( tutaj jest już dowolność ).

    Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy przez około 35 - 40 minut, aż ciasto nabierze rumianych kolorów.
    Po upieczeniu sprawdzamy drewnianym patyczkiem.

    Po wystudzeniu ciasta posypujemy je cukrem pudrem.

    SMACZNEGO !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować