Kruche łódeczki dżemowo- budyniowe z malinami

0 (0 ocen)

  • 35 min

polecam na deser kruche talatelle łodeczkowe z dzemem, aksamitnym budyniem krówkowym i swiezymi malinami..... całosc pyszna!

  • 35 min

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki pszennej
    30 g cukru pudru
    cukier waniliowy
    szczypta soli
    około 100 g zimnego masła
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1 żołtko
    -----------------------
    1 mały słoik dzemu malinowego
    1 opakowanie budyniu o smaku krówki ( 64 g) ( na 3 szklanki mleka):
    3 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    ---------------------------------
    2 szklanki swiezych malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Przetwory Dżemy

Kruche łódeczki dżemowo- budyniowe z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto:
    Mąkę przesiej , dodać posiekane nozem masło ,żółtko, cukier, sól, kwaśną śmietanę i zagnieć ciasto.
    Z ciasta uformuj kulę, owin ją folią spożywczą, schłodz w lodówce przez 30 minut .
    2. Budyń krówkowy:
    Zawartosc proszku budyniowego rozmieszaj w 1 szklance zimnego mleka. 2 pozostałe szklanki mleka zagotuj z 3 łyżkami cukru.
    Zestaw garnek z ognia, wlej rozmieszany proszek , chwile gotuj , mieszając. 3. Schłodzone ciasto rozwałkuj , wykrawaj owalne łódki, z płaskim dnem i z wysokimi brzegami .
    Łodeczki piecz w nagranym piekarniku w 180 st. przez 10 -12 minut.
    4. Dno kazdej łodki posmaruj dzemem.
    Na dzem wyłoż ugotowany budyn, na wierzchu poukładaj opłukane świeze maliny.Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować