Kruche miseczki z budyniem i śliwkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Z tych składników miałam zamiar zrobić tartę, ale nie byłabym sobą gdybym nie zaczęła kombinować.

  • 40 min

Składniki:


  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 łyżek cukru
    200 g margaryny
    2 żółtka
    2 łyżki gęstej śmietany
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    cynamon do smaku
    2 śmietankowe budynie z cukrem
    800 ml mleka
    śliwki węgierki

Kruche miseczki z budyniem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Mąkę połączoną z proszkiem przesiać na stolnicę .Dodać margarynę,żółtka,śmietanę,cukier,cynamon,wanilię.Posiekać nożem.Zagnieść ciasto.Zawinąć w folię.Włożyć na 30 minut do lodówki.

    2.Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu ,używając do tego 800 ml mleka.Ostudzić.

    3.Foremki na muffinki o śr 7 cm (użyłam silikonowych) natłuścić,oprószyć mąką.

    4.Schłodzone ciasto podzielić na części.Rozwałkować ,wykroić krążki o średnicy około 9,5 cm.Wyciętymi krążkami wylepić foremki.Nakłuć widelcem.Napełnić budyniem.

    5.Śliwki umyć,przekroić na pół,usunąć pestki,Pokroić w paseczki.Dekoracyjnie rozłożyć na budyniu.

    6.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.200 st.C przez około 30-35 minut...

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy