Kruche ślimaczki

0 (0 ocen)

kruche ciasteczka zawijane

Składniki:

  • 30 dag mąki
    20 dag masła
    15 dag cukru pudru
    3 żółtka
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
    marmolada
    2 łyżeczki kakao

Kruche ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewam przez sito, dodaję szczyptę soli i posiekane drobno masło.Siekam nożem . Dodaję cukier i cukier waniliowy, a potem żółtka. Szybko wyrabiam ciasto,dzielę na dwie części. Do jednej dodaję kakao formuję 2 kule, zawijam w folię i wkładam do lodówki na 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość ok 0,5 cm. Białe ciasto smaruję marmoladą, kładę na to rozwałkowane ciasto ciemne i delikatnie zwijam roladę. Ponownie schładzam przez ok 20 min, kroję roladę w plastry, układam na blasze i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na 10 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy