Kruche paszteciki

4.5 (181 ocen)

  • 60 min

Kruche paszteciki z pieczarkami i serem

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    kostka margaryny, szklanka zimnej wody, około 3 szklanki mąki, pół łyżeczki soli, łyżeczka papryki w proszku
    Farsz:
    70 dkg pieczarek, 20 dkg żółtego sera,łyżka oleju, sól, pieprz, papryka w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Przystawki

Kruche paszteciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę posiekać z mąką, dodać zimna wodę (najlepiej prosto z lodówki) i przyprawy, szybko zagnieść ciasto. W razie potrzeby dosypać mąkę, ciasto ma mieć konsystencję ciasta na pierogi. Schłodzić w lodówce
  • 2. Farsz: Pieczarki drobno posiekać, podsmażyć na oleju, doprawić solą, pieprzem i papryką. Przestudzić. Kiedy będą zimne dodać starty na tarce jarzynowe żółty ser. Wymieszać
  • 3. Wykonanie: Ciasto cienko rozwałkować, położyć na pierożnicy, w każde zagłębienie nałożyć łyżeczkę farszu i przykryć następnym płatem ciasta. Wałkować, gotowe paszteciki układać na natłuszczonej blaszce i piec w nagrzanym do 200°C piekarniku na złoty kolor Podawać ciepłe, najlepiej smakują z czerwonym barszczem

Porady

Zamiast pieczarek można użyć pokrojoną w kostkę, przyprawioną i podsmażoną pierś z kurczaka. W cieście można pominąć paprykę, ciasto będzie łagodniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować