KRUCHE PASZTECIKI WIGILIJNE

4.51 (178 ocen)

  • 30 min

Więcej na smakowisko.pl

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:

    2 szklanki mąki pszennej

    2 jajka

    1 kostka masła

    2 łyżki śmietany 12 %

    szczypta soli

    Farsz:

    1 kg pieczarek

    1 duża cebula

    2 jajka ugotowane i 2 jajka surowe

    masło do smażenia

    pęczek natki pietruszki, sól, pieprz,
Wystaw ocenę:

4.51 (178 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kruche paszteciki wigilijne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do lodówki.

    2. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. 2 jajka ugotować na twardo.

    3. Pieczarki i cebulę dusić razem około 10 minut na maśle. Zdjąć z ognia i wystudzić. Jajka wystudzić, obrać i drobno posiekać.

    4. W misce połączyć ze sobą pieczarki i ugotowane jajka, dodać pokrojoną natkę pietruszki i 1 surowe jajko. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

    5. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na placek około 3 mm. Wykrawać koła ( ja wykrawam dużym kubkiem) o średnicy około 10 cm. Na środek nałożyć farsz, a następnie zawinąć do środka jeden bok, posmarować go roztrzepanym jakiem i dokleić drugi bok. Lekko docisnąć.

    6.Paszteciki ułożyć na blaszce wysypanej mąką, posmarować jajkiem po wierzchu. Piec w temp 180 stopni ok 25-30 minut, aż paszteciki nabiorą złotego koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować