Kruche pierożki do barszczu wigilijnego

4.5 (163 ocen)

Znakomity dodatek do wigilijnego barszczu. Właściwie to pierożki są pyszne i bez barszczu. Ciasto ładnie się wałkuje i formuje.

Składniki:

  • ciasto kruche (ok 24 szt)
    200 g mąki
    120 g masła
    1 małe jajko lub 2 surowe żółtka
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1/2 łyżeczki soli
    farsz
    ugotowane grzyby ( z 40 g suszonych grzybów)
    1 mała cebula
    1 łyżka tartej bułki
    1 całe surowe jajo
    sól
    pieprz
    masło
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Kruche pierożki do barszczu wigilijnego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto
    Wszystkie składniki połączyć siekając je nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
  • 2. farsz
    Grzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Bardzo drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Dodać drobno posiekane grzyby, przesmażyć wszystko razem. lekko przestudzić. Połączyć dokładnie z 1 łyżką bułki tartej i całym jajkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
  • 3. Pierożki
    Ciasto rozwałkować dosyć cienko podsypując mąką. Wycinać kółka ( ok 7 - 8 cm średnicy) Na każde kółko nakładać po małej porcji farszu grzybowego, kółko złożyć na pół i formować pierożki dokładnie sklejając brzegi . Ulepione pierożki ułożyć na blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec na złoty kolor (ok 15 min). Podawać z filiżanką barszczyku ciepłe, lub odgrzane w piekarniku. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować