Ich wspaniały smak przyda spotkaniu z przyjaciółmi radości i uśmiechu. Rogaliki idealnie sprawdzają się również na leniwą niedzielę w rodzinnym gronie. :)
Kruche rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagniatasz wszystkie składniki na kruche ciasto, następnie owijasz je folią spożywczą i wkładasz do lodówki na minimum 2h.
Schłodzone ciasto rozdzielasz na kilka części.
Każdą część ciasta wałkujesz na placki o grubości 2-3mm na posypaną wcześniej mąką stolnicę.
Przy pomocy dużego talerza wycinasz okrąg i potem dzielisz go nożem na 8 trójkątów.
Na każdą z tych części nakładasz marmoladę bądź domowy gęsty dżem w niewielkich ilościach. Zwijasz rogaliki od szerszego końca do środka i nadajesz im właściwy kształt.
Układasz rogaliki na wyłożonej papierem blasze.
Smarujesz je z wierzchu białkiem.
Pieczesz ok.15 min, do lekkiego zarumienienia, piekarnik ustawiasz na 180 stopni.
Po wystudzenia obsypujesz rogaliki cukrem pudrem.
Komentarze