Kruche rogaliki

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ich wspaniały smak przyda spotkaniu z przyjaciółmi radości i uśmiechu. Rogaliki idealnie sprawdzają się również na leniwą niedzielę w rodzinnym gronie. :)

  • 50 min

Składniki:

  • Kruche ciasto rogalików:
    - 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    - 20 dag kostki masła
    - 2 żółtka
    - 1 łyżka śmietany 18%
    - 2 łyżeczki cukru waniliowego
    - szczypta soli

    Dodatkowo:
    - marmolada/ domowy gęsty dżem
    - cukier puder do posypania
    - białko do posmarowania rogalików
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatasz wszystkie składniki na kruche ciasto, następnie owijasz je folią spożywczą i wkładasz do lodówki na minimum 2h.
    Schłodzone ciasto rozdzielasz na kilka części.
    Każdą część ciasta wałkujesz na placki o grubości 2-3mm na posypaną wcześniej mąką stolnicę.
    Przy pomocy dużego talerza wycinasz okrąg i potem dzielisz go nożem na 8 trójkątów.
    Na każdą z tych części nakładasz marmoladę bądź domowy gęsty dżem w niewielkich ilościach. Zwijasz rogaliki od szerszego końca do środka i nadajesz im właściwy kształt.
    Układasz rogaliki na wyłożonej papierem blasze.
    Smarujesz je z wierzchu białkiem.
    Pieczesz ok.15 min, do lekkiego zarumienienia, piekarnik ustawiasz na 180 stopni.
    Po wystudzenia obsypujesz rogaliki cukrem pudrem.

Porady

Liczba porcji: 40

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować